Voorkom autodiefstal

We zien weer een stijging van het aantal autodiefstallen, nadat dit in coronatijd was gedaald. Bovendien heeft de zogenaamde 'Keyless Entry' een enorme vlucht gemaakt. Maar autodieven hebben iets gevonden op deze manier van de auto openmaken.

Nieuws
Datum: 09-05-2023

We zien weer een stijging van het aantal autodiefstallen, nadat dit in coronatijd was gedaald. Bovendien heeft de zogenaamde 'Keyless Entry' een enorme vlucht gemaakt. Maar autodieven hebben iets gevonden op deze manier van de auto openmaken.

Met keyless entry kan de autodeur worden opengemaakt zonder het gebruik van een sleutel. Ook voor het starten van de auto, is een sleutel niet meer nodig. De elektronische startbeveiliging wordt dankzij de radiografische verbinding 'gerustgesteld', waardoor u kunt starten met slechts een druk op de knop. Erg handig, maar de radiografische verbinding staat altijd aan.

Radiografische verbinding

De radiografische verbinding staat altijd aan om contact te zoeken met de auto. Comfortabel natuurlijk, maar er is een gevaar. Om het systeem te laten werken moet u bijna tegen de auto staan, maar autodieven hebben hier wat op gevonden. Zij werken namelijk met apparatuur die dit signaal kan versterken, waardoor de verbinding ook werkt over een langere afstand. Dit wordt een 'relay attack' diefstal genoemd.

Heeft u bijvoorbeeld de autosleutel 's avonds in de jas zitten, die vlakbij de voordeur aan de kapstok hangt? En staat uw auto op de oprit of pal voor het huis? Dan redt zo'n versterker het vaak al om de auto te openen en te starten. Maar ook als de auto verder van huis staat, op een parkeerplaats bijvoorbeeld, is zo'n signaal zo  opgepikt. En weg is de auto.

Wat kunt u doen?

De makkelijkste manier om te voorkomen dat uw auto op een dergelijke manier wordt gestolen, is ervoor zorgen dat de autosleutel niet al te scheutig is met zijn straling. Dit kan door de sleutels op te bergen in een RFID-sleutelhoes, of tassen met een RFID-bescherming. RFID staat voor Radio Frequency IDentity, wat duidt op het unieke signaal dat de sleutel uitzend. Deze speciale hoes of tas houdt de straling van de sleutel tegen, waardoor de autodief de straling moeilijker of niet kan oppakken.

Heeft u geen RFID-hoes? Dan is het ook mogelijk om uw sleutel op te bergen in een goed afgesloten metalen blikje. Een metalen blikje houdt namelijk ook de stralingen van de sleutel tegen. Dit kunt u ook zelf uitproberen door met de ingeblikte sleutel naar de auto te lopen en te checken of het portier opent. Als dit niet lukt, is het blik geschkt!

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Openingstijden